Wrzesień jet miesiącem w którym kontynuujemy zbiór warzyw,
ale też w tym miesiącu przygotowujemy działkę do zimy.
Na początku miesiąca należy zakończyć zbiór cebuli,
( jeżeli wcześniej nie zrobiliśmy tego)
ponieważ dalsze jej przetrzymywanie w ziemi powoduje,
że cebula później wyrwana znacznie gorzej się przechowuje.
W początkowych dniach września należy sadzić truskawki.
Grządki na których zaplanowano nowe nasadzenia powinny być odchwaszczone i pod-nawożone najlepiej dobrze rozłożonym kompostem.
Opóźnione sadzenie spowoduje zmniejszenie plonu truskawki w przyszłym roku.
Powinniśmy zadbać również o truskawki których nie przesadzamy.
Poletka powinny być wypielone i zasilone dojrzałym kompostem rozsypanym w międzyrzędziach.
Wskazane jest obfite podlanie poletka truskawek wywarem z wrotyczu, by zapobiec pędrakom.
Wrzesień to miesiąc zbioru selera i buraka ćwikłowego.
W końcowych dniach miesiąca można rozpocząć zbiór marchwi.
Wskazane jest na dwa tygodnie przed planowanym zbiorem marchwi,
spulchnić międzyrzędzia i lekko przysypać ziemią wystającą zazieleniałą główkę warzywa,
wówczas główka wybarwi się na pomarańczowy kolor.
Po wykopaniu marchew będzie miała jednolity kolor.
We wrześniu w pogodne , słoneczne dni zbieramy suche nasiona fasoli, bobu,
soi, kukurydzy i ciecierzycy.
Należy systematycznie ( najlepiej w kilku okresach) zrywać dojrzałe jabłka i gruszki.,
zaczynając od najbardziej wyrośniętych i wybarwionych owoców.
Cały czas kontynuujemy zbiór jesiennych malin a pod koniec miesiąca również jeżyn.
W tym miesiącu należy posadzić na następny sezon rośliny ozdobne. najwcześniej sadzimy narcyze,
by ukorzeniły się przed zimą.następnie tulipany, hiacynty, cebulice i przebiśniegi.
W tym okresie powinno się wysadzić rozsadę dwuletnich roślin ozdobnych,
na zaplanowane miejsce, można także przesadzać byliny.
Należy wykopać cebule mieczyków, a po obsuszeniu wynieść je w chłodne,
suche i zaciemnione miejsce , gdzie będą zimowały.
Wszystkie wolne po zbiorze grządki należy przykryć dobrze rozłożonym kompostem,
przekopać, można też obsiać żytem ( zwłaszcza grządki przeznaczone pod uprawę
roślin ciepłolubnych: pomidor, papryka, ogórek ) lub gorczycą .
Gorczycy nie należy przed zimą przekopywać, przemarznięte resztki
( nie zakwaszą gleby) wprowadzone zostaną do gleby i użyźnią ją.
Wszystkie resztki warzyw i roślin, łodygi, nać, liście oraz chwasty ( wyłącznie bez nasion )
wykorzystujemy do kompostowania.
We wrześniu nie należy już przycinać gałęzi drzew, by nie pobudzić roślin
do wypuszczanie nowych pędów.
Wczesne mrozy mogłyby je uszkodzić.
Zabronione jest przycinanie gałązek winogrona, rany na roślinie nie zdążą się
zagoić,całą jesień " płacze". Roślina jest osłabiona poprzez utratę soku
( będzie słabo owocowała w następnym roku) a krążące soki mogą doprowadzić
do przemarznięcie rośliny.
Winogron najlepiej przecinać na przełomie czerwca i lipca.Wybieramy dwa, trzy pędy
i zostawiamy je nie naruszone. Pozostałe gałązki przycinamy powyżej dwóch oczek
nad zawiązanym gronem (owocem).
Dokonany w tym czasie zabieg powoduje, że roślina szybko zasklepia rany i nie traci cennych soków.
ale też w tym miesiącu przygotowujemy działkę do zimy.
Na początku miesiąca należy zakończyć zbiór cebuli,
( jeżeli wcześniej nie zrobiliśmy tego)
ponieważ dalsze jej przetrzymywanie w ziemi powoduje,
że cebula później wyrwana znacznie gorzej się przechowuje.
W początkowych dniach września należy sadzić truskawki.
Grządki na których zaplanowano nowe nasadzenia powinny być odchwaszczone i pod-nawożone najlepiej dobrze rozłożonym kompostem.
Opóźnione sadzenie spowoduje zmniejszenie plonu truskawki w przyszłym roku.
Powinniśmy zadbać również o truskawki których nie przesadzamy.
Poletka powinny być wypielone i zasilone dojrzałym kompostem rozsypanym w międzyrzędziach.
Wskazane jest obfite podlanie poletka truskawek wywarem z wrotyczu, by zapobiec pędrakom.
Wrzesień to miesiąc zbioru selera i buraka ćwikłowego.
W końcowych dniach miesiąca można rozpocząć zbiór marchwi.
Wskazane jest na dwa tygodnie przed planowanym zbiorem marchwi,
spulchnić międzyrzędzia i lekko przysypać ziemią wystającą zazieleniałą główkę warzywa,
wówczas główka wybarwi się na pomarańczowy kolor.
Po wykopaniu marchew będzie miała jednolity kolor.
We wrześniu w pogodne , słoneczne dni zbieramy suche nasiona fasoli, bobu,
soi, kukurydzy i ciecierzycy.
Należy systematycznie ( najlepiej w kilku okresach) zrywać dojrzałe jabłka i gruszki.,
zaczynając od najbardziej wyrośniętych i wybarwionych owoców.
Cały czas kontynuujemy zbiór jesiennych malin a pod koniec miesiąca również jeżyn.
W tym miesiącu należy posadzić na następny sezon rośliny ozdobne. najwcześniej sadzimy narcyze,
by ukorzeniły się przed zimą.następnie tulipany, hiacynty, cebulice i przebiśniegi.
W tym okresie powinno się wysadzić rozsadę dwuletnich roślin ozdobnych,
na zaplanowane miejsce, można także przesadzać byliny.
Należy wykopać cebule mieczyków, a po obsuszeniu wynieść je w chłodne,
suche i zaciemnione miejsce , gdzie będą zimowały.
Wszystkie wolne po zbiorze grządki należy przykryć dobrze rozłożonym kompostem,
przekopać, można też obsiać żytem ( zwłaszcza grządki przeznaczone pod uprawę
roślin ciepłolubnych: pomidor, papryka, ogórek ) lub gorczycą .
Gorczycy nie należy przed zimą przekopywać, przemarznięte resztki
( nie zakwaszą gleby) wprowadzone zostaną do gleby i użyźnią ją.
Wszystkie resztki warzyw i roślin, łodygi, nać, liście oraz chwasty ( wyłącznie bez nasion )
wykorzystujemy do kompostowania.
We wrześniu nie należy już przycinać gałęzi drzew, by nie pobudzić roślin
do wypuszczanie nowych pędów.
Wczesne mrozy mogłyby je uszkodzić.
Zabronione jest przycinanie gałązek winogrona, rany na roślinie nie zdążą się
zagoić,całą jesień " płacze". Roślina jest osłabiona poprzez utratę soku
( będzie słabo owocowała w następnym roku) a krążące soki mogą doprowadzić
do przemarznięcie rośliny.
Winogron najlepiej przecinać na przełomie czerwca i lipca.Wybieramy dwa, trzy pędy
i zostawiamy je nie naruszone. Pozostałe gałązki przycinamy powyżej dwóch oczek
nad zawiązanym gronem (owocem).
Dokonany w tym czasie zabieg powoduje, że roślina szybko zasklepia rany i nie traci cennych soków.