niedziela, 19 lutego 2012

Wytwarzanie kompostu

 Ogrodnicy zajmujący się uprawami ekologicznymi używają wyłącznie nawozów organicznych.
 Jako nawóz podstawowy stosują własnoręcznie przygotowany kompost.
Kompost w ziemi przekształca się w humus, a cząstki humusu łączą się z cząsteczkami mineralnymi,
 ziemia na działce staje się przez to lżejsza i łatwiejsza do uprawy.
 Kompost organiczny  przyczynia się do poprawy stanu gleby, wzbogaca ją w próchnicę
 i  w substancje odżywcze. .
 Kompostowanie możemy wytwarzać w pryzmie, w specjalnie zbudowanym  kompostowniku
lub w termokompostowniku.
Kompostownik powinien  znajdować się w cienistym, osłoniętym  i łatwo dostępnym miejscu.
Słońce i wiatr zbyt mocno przesuszają materiał kompostowany.
Kompost dobrze jest umieścić pod krzakiem dzikiego bzu, leszczyny , grabu  lub kaliny,  rośliny te posiadają  fitocyny, korzystnie wpływające na rozkład materii organicznej.
 By zacienić pryzmę możemy ją obsadzić dynią lub ogórkami  ( rośliny sadzimy ok.1 m od kompostu,
by nie pobierały składników odżywczych z będącego w produkcji nawozu) .
 Pryzmę można obsiać naokoło roślinami motylkowymi, które przed zakwitnieniem
należy skosić i dołożyć do kompostu.
Podłoże na kompostownik  powinno być przepuszczalne, pryzmy kompostowej nie układamy na betonie lub na folii.. Układanie zaczynamy od drobnych gałęzi i pociętych  łodyg, zmieszanych z dojrzałym kompostem, następnie układamy warstwy ok. 20 cm z odpadków roślinnych. Każdą warstwę przykrywamy ok. 2 cm warstwę ziemi, tworząc stożkowatą pryzmę, na wierzchu przykrytą ziemią.  Materiał powinien być stale wilgotny, dlatego w czasie suszy należy go podlewać wodą. Jeżeli padają intensywne  deszcze, pryzmę możemy przykryć folią , lub plandeką,  by woda  nie wypłukiwała składników odżywczych.
 Pryzmę należy 2-3 razy w ciągu sezonu przerzucić, tak by dolna część znalazła się na wierzchu.
Zabieg ten pozwoli wymieszać składniki i ułatwi dostęp powietrza do środka.
 Masę kompostową  dobrze jest wzbogacić                    
nawozami mineralnymi  ( nie sztucznymi !) . Są to głównie mielone skały zasobne w mikroelementy,
 lecz nie zawierające substancji szkodliwych.Na rynku polskim dostępne są  nawozy mineralne:
mączka bazaltowa, mączka dolomitowa, mączka fosforytowa, nawozy potasowe, nawozy wapniowe.
Składniki w nich zawarte są trudno dostępne dla roślin,
dlatego lepiej jest je dosypywać do kompostu.


 Co nadaje się na  kompost ?

Na kompost nadają się zdrowe odpadki roślinne: liście, skoszona trawa, chwasty, wyschnięte kwiaty, owoce, warzywa obcięte resztki z warzyw, .
 Do kompostownika możemy wrzucać obierki i odpadki kuchenne,  fusy z kawy i herbaty,
przeterminowane płatki, kasze, skorupki z jaj, skórki z banana i węgiel drzewny ( popiół nie może pochodzić z orzecha włoskiego i drewna impregnowanego chemicznie).
 Popiół drzewny dostarczy roślinom wapnia, fosforu i potasu.
 Ziemniaków nie należy nawozić popiołem,  gdyż sprzyja to zarazie ziemniaczanej.
 Do pryzmy kompostowej możemy dodawać włosy ludzkie, są świetnym źródłem azotu.

Do kompostu nie wolno dodawać:

  Do kompostu nie wolno wrzucać kości, mięsa , ryb, papieru drukowanego
 i popiołu z innych materiałów niż drewno.
Do kompostu nie należy dokładać chorej kapusty, truskawek, łodyg ziemniaka i pomidorów,
ponieważ zarazki niektórych chorób roślin mogą przetrwać kompostowanie i wówczas mogą być  nadal roznoszone na działce.
 Nie wolno wrzucać skórek cytrusowych  ( mogą zawierać środki chemiczne).
 Nie wrzucamy liści dębu, olchy i orzecha włoskiego  ( zawierają  garbniki hamujące rozwój innych organizmów),  igieł i pędów cisa ( zawierają trujący alkaloid – taksynę).
 Nie wolno  wrzucać leków i środków chemicznych.
 Nie wyrzucamy na kompostownik odchodów zwierząt domowych,  mogą zawierać glisty i inne pasożyty.
Chwasty należy kompostować zanim zaczną wydawać nasiona, gdyż ich  nasiona  mogą przetrwać w kompoście.
 Nie dodajemy  chleba i makaronów, bo rozwijają grzyby  pleśniowe.

Jeżeli chcemy przyspieszyć procesy rozkładowe kompostu możemy pryzmę polać wodnym roztworem dojrzałego kompostu z dodatkiem niewielkiej ilości nawozu azotowego.

 Można przyrządzić szczepionkę - starter z drożdży:
10dag drożdży zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i czekamy by wyrosły ok.1-1.3 godz. i zalewamy wodą o temp. otoczenia, mieszamy i polewamy kompost.

Procesy rozkładowe przyspieszy   garść wapna lub kredy dodana do masy.

  Polewanie pryzmy kawą, herbatą i nie dietetyczną colą, sprzyjają rozwojowi bakterii działających korzystnie na kompost i na glebę.

Także preparaty sporządzone z jednego z ziół: krwawnika, rumianku, mniszka lub pokrzywy stwarzają korzystne warunki przyspieszające rozwój drobnoustrojów.


6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

czytałam, że można polewać kompost rozpuszczonymi drożdżami w charakterze startera. Czy ktoś tej metody próbował?

margeta pisze...

Jako zrobić szczepionkę- starter do kompostu z drożdży .10dag drożdży zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i czekamy by wyrosły ok.1-1.3 godz. i zalewamy wodą o temp. otoczenia, mieszamy i polewamy kompost.

Marta Matus Photography pisze...

Super informacje. Zwięźle i na temat. Na pewno skorzystam. Dzięki.

Andri pisze...

W ogrodzie warto taki mieć oczywiście, bardzo ten sie przydaje;) kompostowniki znajdziecie na https://iglaco.com zresztą jak i wiele innych akcesoriów do ogrodu.

Anonimowy pisze...

Super

Ekofabryka pisze...

Kompostownik ma tak wiele zalet! Pozwala:
-pozbyć się syntetycznych substancji z przydomowych upraw, dzięki czemu ograniczą wydatki na sztuczne nawozy, a ich uprawy staną się ekologiczne,
-zredukować ilość BIOodpadów w gospodarstwie domowym,
-przyspieszyć proces kompostowania, który potrafi wydłużać się do kilkunastu miesięcy,
-utrzymać porządek w ogrodzie. To rewelacyjne rozwiązanie- działajmy ekologicznie!