Ogrodnicy zajmujący się uprawami ekologicznymi używają wyłącznie nawozów organicznych.
Jako nawóz podstawowy stosują własnoręcznie przygotowany kompost.
Kompost w ziemi przekształca się w humus, a cząstki humusu łączą się z cząsteczkami mineralnymi,
ziemia na działce staje się przez to lżejsza i łatwiejsza do uprawy.
Kompost organiczny przyczynia się do poprawy stanu gleby, wzbogaca ją w próchnicę
i w substancje odżywcze. .
Kompostowanie możemy wytwarzać w pryzmie, w specjalnie zbudowanym kompostowniku
lub w termokompostowniku.
Kompostownik powinien znajdować się w cienistym, osłoniętym i łatwo dostępnym miejscu.
Słońce i wiatr zbyt mocno przesuszają materiał kompostowany.
Kompost dobrze jest umieścić pod krzakiem dzikiego bzu, leszczyny , grabu lub kaliny, rośliny te posiadają fitocyny, korzystnie wpływające na rozkład materii organicznej.
By zacienić pryzmę możemy ją obsadzić dynią lub ogórkami ( rośliny sadzimy ok.1 m od kompostu,
by nie pobierały składników odżywczych z będącego w produkcji nawozu) .
Pryzmę można obsiać naokoło roślinami motylkowymi, które przed zakwitnieniem
należy skosić i dołożyć do kompostu.
Podłoże na kompostownik powinno być przepuszczalne, pryzmy kompostowej nie układamy na betonie lub na folii.. Układanie zaczynamy od drobnych gałęzi i pociętych łodyg, zmieszanych z dojrzałym kompostem, następnie układamy warstwy ok. 20 cm z odpadków roślinnych. Każdą warstwę przykrywamy ok. 2 cm warstwę ziemi, tworząc stożkowatą pryzmę, na wierzchu przykrytą ziemią. Materiał powinien być stale wilgotny, dlatego w czasie suszy należy go podlewać wodą. Jeżeli padają intensywne deszcze, pryzmę możemy przykryć folią , lub plandeką, by woda nie wypłukiwała składników odżywczych.
Pryzmę należy 2-3 razy w ciągu sezonu przerzucić, tak by dolna część znalazła się na wierzchu.
Zabieg ten pozwoli wymieszać składniki i ułatwi dostęp powietrza do środka.
Masę kompostową dobrze jest wzbogacić
nawozami mineralnymi ( nie sztucznymi !) . Są to głównie mielone skały zasobne w mikroelementy,
lecz nie zawierające substancji szkodliwych.Na rynku polskim dostępne są nawozy mineralne:
mączka bazaltowa, mączka dolomitowa, mączka fosforytowa, nawozy potasowe, nawozy wapniowe.
Składniki w nich zawarte są trudno dostępne dla roślin,
dlatego lepiej jest je dosypywać do kompostu.
Co nadaje się na kompost ?
Na kompost nadają się zdrowe odpadki roślinne: liście, skoszona trawa, chwasty, wyschnięte kwiaty, owoce, warzywa obcięte resztki z warzyw, .
Do kompostownika możemy wrzucać obierki i odpadki kuchenne, fusy z kawy i herbaty,
przeterminowane płatki, kasze, skorupki z jaj, skórki z banana i węgiel drzewny ( popiół nie może pochodzić z orzecha włoskiego i drewna impregnowanego chemicznie).
Popiół drzewny dostarczy roślinom wapnia, fosforu i potasu.
Ziemniaków nie należy nawozić popiołem, gdyż sprzyja to zarazie ziemniaczanej.
Do pryzmy kompostowej możemy dodawać włosy ludzkie, są świetnym źródłem azotu.
Do kompostu nie wolno dodawać:
Do kompostu nie wolno wrzucać kości, mięsa , ryb, papieru drukowanego
i popiołu z innych materiałów niż drewno.
Do kompostu nie należy dokładać chorej kapusty, truskawek, łodyg ziemniaka i pomidorów,
ponieważ zarazki niektórych chorób roślin mogą przetrwać kompostowanie i wówczas mogą być nadal roznoszone na działce.
Nie wolno wrzucać skórek cytrusowych ( mogą zawierać środki chemiczne).
Nie wrzucamy liści dębu, olchy i orzecha włoskiego ( zawierają garbniki hamujące rozwój innych organizmów), igieł i pędów cisa ( zawierają trujący alkaloid – taksynę).
Nie wolno wrzucać leków i środków chemicznych.
Nie wyrzucamy na kompostownik odchodów zwierząt domowych, mogą zawierać glisty i inne pasożyty.
Chwasty należy kompostować zanim zaczną wydawać nasiona, gdyż ich nasiona mogą przetrwać w kompoście.
Nie dodajemy chleba i makaronów, bo rozwijają grzyby pleśniowe.
Jeżeli chcemy przyspieszyć procesy rozkładowe kompostu możemy pryzmę polać wodnym roztworem dojrzałego kompostu z dodatkiem niewielkiej ilości nawozu azotowego.
Można przyrządzić szczepionkę - starter z drożdży:
10dag drożdży zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i czekamy by wyrosły ok.1-1.3 godz. i zalewamy wodą o temp. otoczenia, mieszamy i polewamy kompost.
Procesy rozkładowe przyspieszy garść wapna lub kredy dodana do masy.
Polewanie pryzmy kawą, herbatą i nie dietetyczną colą, sprzyjają rozwojowi bakterii działających korzystnie na kompost i na glebę.
Także preparaty sporządzone z jednego z ziół: krwawnika, rumianku, mniszka lub pokrzywy stwarzają korzystne warunki przyspieszające rozwój drobnoustrojów.
Jako nawóz podstawowy stosują własnoręcznie przygotowany kompost.
Kompost w ziemi przekształca się w humus, a cząstki humusu łączą się z cząsteczkami mineralnymi,
ziemia na działce staje się przez to lżejsza i łatwiejsza do uprawy.
Kompost organiczny przyczynia się do poprawy stanu gleby, wzbogaca ją w próchnicę
i w substancje odżywcze. .
Kompostowanie możemy wytwarzać w pryzmie, w specjalnie zbudowanym kompostowniku
lub w termokompostowniku.
Kompostownik powinien znajdować się w cienistym, osłoniętym i łatwo dostępnym miejscu.
Słońce i wiatr zbyt mocno przesuszają materiał kompostowany.
Kompost dobrze jest umieścić pod krzakiem dzikiego bzu, leszczyny , grabu lub kaliny, rośliny te posiadają fitocyny, korzystnie wpływające na rozkład materii organicznej.
By zacienić pryzmę możemy ją obsadzić dynią lub ogórkami ( rośliny sadzimy ok.1 m od kompostu,
by nie pobierały składników odżywczych z będącego w produkcji nawozu) .
Pryzmę można obsiać naokoło roślinami motylkowymi, które przed zakwitnieniem
należy skosić i dołożyć do kompostu.
Podłoże na kompostownik powinno być przepuszczalne, pryzmy kompostowej nie układamy na betonie lub na folii.. Układanie zaczynamy od drobnych gałęzi i pociętych łodyg, zmieszanych z dojrzałym kompostem, następnie układamy warstwy ok. 20 cm z odpadków roślinnych. Każdą warstwę przykrywamy ok. 2 cm warstwę ziemi, tworząc stożkowatą pryzmę, na wierzchu przykrytą ziemią. Materiał powinien być stale wilgotny, dlatego w czasie suszy należy go podlewać wodą. Jeżeli padają intensywne deszcze, pryzmę możemy przykryć folią , lub plandeką, by woda nie wypłukiwała składników odżywczych.
Pryzmę należy 2-3 razy w ciągu sezonu przerzucić, tak by dolna część znalazła się na wierzchu.
Zabieg ten pozwoli wymieszać składniki i ułatwi dostęp powietrza do środka.
Masę kompostową dobrze jest wzbogacić
nawozami mineralnymi ( nie sztucznymi !) . Są to głównie mielone skały zasobne w mikroelementy,
lecz nie zawierające substancji szkodliwych.Na rynku polskim dostępne są nawozy mineralne:
mączka bazaltowa, mączka dolomitowa, mączka fosforytowa, nawozy potasowe, nawozy wapniowe.
Składniki w nich zawarte są trudno dostępne dla roślin,
dlatego lepiej jest je dosypywać do kompostu.
Co nadaje się na kompost ?
Na kompost nadają się zdrowe odpadki roślinne: liście, skoszona trawa, chwasty, wyschnięte kwiaty, owoce, warzywa obcięte resztki z warzyw, .
Do kompostownika możemy wrzucać obierki i odpadki kuchenne, fusy z kawy i herbaty,
przeterminowane płatki, kasze, skorupki z jaj, skórki z banana i węgiel drzewny ( popiół nie może pochodzić z orzecha włoskiego i drewna impregnowanego chemicznie).
Popiół drzewny dostarczy roślinom wapnia, fosforu i potasu.
Ziemniaków nie należy nawozić popiołem, gdyż sprzyja to zarazie ziemniaczanej.
Do pryzmy kompostowej możemy dodawać włosy ludzkie, są świetnym źródłem azotu.
Do kompostu nie wolno dodawać:
Do kompostu nie wolno wrzucać kości, mięsa , ryb, papieru drukowanego
i popiołu z innych materiałów niż drewno.
Do kompostu nie należy dokładać chorej kapusty, truskawek, łodyg ziemniaka i pomidorów,
ponieważ zarazki niektórych chorób roślin mogą przetrwać kompostowanie i wówczas mogą być nadal roznoszone na działce.
Nie wolno wrzucać skórek cytrusowych ( mogą zawierać środki chemiczne).
Nie wrzucamy liści dębu, olchy i orzecha włoskiego ( zawierają garbniki hamujące rozwój innych organizmów), igieł i pędów cisa ( zawierają trujący alkaloid – taksynę).
Nie wolno wrzucać leków i środków chemicznych.
Nie wyrzucamy na kompostownik odchodów zwierząt domowych, mogą zawierać glisty i inne pasożyty.
Chwasty należy kompostować zanim zaczną wydawać nasiona, gdyż ich nasiona mogą przetrwać w kompoście.
Nie dodajemy chleba i makaronów, bo rozwijają grzyby pleśniowe.
Jeżeli chcemy przyspieszyć procesy rozkładowe kompostu możemy pryzmę polać wodnym roztworem dojrzałego kompostu z dodatkiem niewielkiej ilości nawozu azotowego.
Można przyrządzić szczepionkę - starter z drożdży:
10dag drożdży zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i czekamy by wyrosły ok.1-1.3 godz. i zalewamy wodą o temp. otoczenia, mieszamy i polewamy kompost.
Procesy rozkładowe przyspieszy garść wapna lub kredy dodana do masy.
Polewanie pryzmy kawą, herbatą i nie dietetyczną colą, sprzyjają rozwojowi bakterii działających korzystnie na kompost i na glebę.
Także preparaty sporządzone z jednego z ziół: krwawnika, rumianku, mniszka lub pokrzywy stwarzają korzystne warunki przyspieszające rozwój drobnoustrojów.