Jakość żywności odgrywa w życiu człowieka bardzo ważną rolę.
W dzisiejszych czasach coraz trudniej o zdrowe owoce i warzywa.
Zanieczyszczenie środowiska :powietrza, wody i gleby a także intensywne metody gospodarki rolnej, stosowanie nawozów i oprysków chemicznych, hormonów wzrostu, stosowanie odmian powstałych przy użyciu inżynierii genetycznej, powoduje że w warzywach i owocach jest coraz więcej pozostałości chemicznych.Jeszcze więcej chemii wtłacza się w procesach przetwórstwa surowców żywnościowych.W zasadzie w każdym produkcie żywnościowym znajdują się substancje konserwujące, barwiące, utwardzające, zmiękczające, nabłyszczające itp.Środki te negatywnie wpływają na zdrowie ludzi.
Dlatego też poszukuje się takich metod produkcji, które nie niosą w płodach rolnych szkodliwych substancji i dbają o jakość żywności. Takim systemem jest rolnictwo ekologiczne.
Ekologiczne technologie uprawy roślin powinny być stosowane na wszystkich ogródkach działkowych. Nikt dbający o własne zdrowie i zdrowie swoich najbliższych nie powinien stosować środków chemicznych na swojej działce.
Podstawowym nawozem organicznym na ekologicznej działce jest kompost, najlepiej wytwarzany na własnym kompostowniku. Jest to podstawowy sposób wzbogacenia ziemi w próchnicę i dostarczenia jej składników pokarmowych. Do uzupełniania nawożenia organicznego można dodawać nawozy mineralne ( nie sztuczne) . Są to głównie mielone skały zasobne w mikroelementy, lecz nie zawierające substancji szkodliwych.Na rynku polskim dostępne są nawozy mineralne:
- mączka bazaltowa
-mączka dolomitowa
- mączka fosforytowa
- nawozy potasowe
- nawozy wapniowe
Składniki w nich zawarte są trudnej dostępne dla roślin,
dlatego lepiej jest je dosypywać do kompostu.
Wskazane jest stosowanie preparatów z roślin służących jako nawóz roślinny, środek przeciw chorobom grzybowym i jako środek w zwalczaniu mszyc i przędziorków. Preparaty roślinne przygotowujemy z pokrzywy, skrzypu polnego, krwawnika i wrotycza.
Innym sposobem jest wykorzystanie nawozów zielonych, które po przekopaniu wzbogacają glebę.
Na działce można stosować nawozy zwierzęce: obornik lub nawóz kurzy . W żadnym wypadku nie polecam stosowania nawozu kurzego z ferm przemysłowych. Nawozy te zawierają wiele organizmów chorobotwórczych, substancje hormonalne, antybiotyki i metale ciężkie.
Aby wspomóc cały ekosystem działki w obronie przed chorobami, chwastami czy szkodnikami należy stosować płodozmian.Należy zwracać uwagę na dobre i złe sąsiedztwo roślin, oraz sadzenie roślin odstraszających szkodniki. Należy pamiętać o ziołach, które uprawiane współrzędnie z warzywami polepszają ich smak. chroniąc je jednocześnie przed chorobami i szkodnikami.
Działkę cięgle należy pielić z chwastów, które zabierają one wodę, światło i pokarm roślinom uprawnym.
Dobrą metodą w walce z chwastami jest ściółkowanie ziemi słomą, zeschłą trawą lub korą. Ściółkowanie wskazane jest pomidorom, papryce, cebuli i truskawkom.wskazane jest też obsypanie korą krzewów. Ściółkowanie daje cień roślinom i zatrzymuje wodę w glebie.
Innym sposobem jest np. sadzenie cebuli w gazetach, wiosną przed sadzeniem rozkładamy na wilgotnej ziemi 3 warstwy gazet, patykiem robimy otwory w które wkładamy cebulę, przesypujemy delikatnie pociętą trawą lub liśćmi.
Podstawowym czynnikiem decydującym o wzroście roślin, jest właściwy odczyn gleby.
Silnie zakwaszona gleba( rośnie dużo skrzypu, koniczynki, szczawiu polnego) jest jedną z głównych przyczyn zahamowania rozwoju korzenia roślin i zmniejsza dostępność pobierania składników pokarmowych z gleby.Silne działanie odkwaszające ma popiół drzewny, zawiera tlenek wapnia,magnez, potas i inne mikroelementy.
Nie wolno używać popiołu z drewna impregnowanego chemicznie lub orzecha włoskiego.
2 komentarze:
Składniki mineralne zawarte w skalnych mączkach mineralnych są właśnie ŁATWO dostępne dla roślin. Ze względu na pylastą formę skały szybko zachodzą procesy chemiczne jej rozkładu i uwalnianie mikroelementów do gleby. Dlatego gleby wulkaniczne są takie żyzne.
To prawda składniki z nawozów mineralnych są przyswajalne przez rośliny, ale wprowadzenie zawartych w nich składników do obiegu biologicznego, ułatwia lepsze ich wykorzystanie. Dlatego lepsze efekty osiąga się przez dosypywanie tych nawozów do kompostu niż zastosowanie ich bezpośrednio do gleby.:)
Prześlij komentarz