niedziela, 19 czerwca 2011

Czerwiec na działce

Rosnące na działce rośliny wymagają systematycznych zabiegów pielęgnacyjnych: spulchniania, pielenia, okopywania, podlewania, zasilania w składniki pokarmowe, ochrony przed szkodnikami i chorobami.
 W tym miesiącu należy wykonać profilaktycznie opryski i podlewania roślin samodzielnie przygotowanymi wywarami z pokrzywy, skrzypu polnego, krwawnika, wrotyczu, czosnku i cebuli, rozpuszczonych drożdży i oraz obsypywanie popiołem drzewnym.
Preparaty roślinne są nieszkodliwe dla człowieka i fauny pożytecznej, ponieważ pod wpływem światła szybko tracą swoje właściwości toksyczne.
W procesie ochrony roślin należy pamiętać o pożytecznych owadach ( np.zapylających lub ograniczających występowania mszyc) i stworzyć im na działce korzystne warunki.
W czerwcu powinno się ściółkować niektóre warzywa ( np.płytko korzenne ogórki, ciepłolubne pomidory, paprykę i cebulę ) słomą, zielonką lub kompostem. Zapobiega to kiełkowaniu chwastów, zatrzymuje wilgoć i przetrzymuje ciepło.
Rośliny korzeniowe: marchew, pietruszka, buraczki wymagają w czerwcu przerywania, systematycznego odchwaszczania i spulchniania.Należy również poprzerywać koper, zwłaszcza ten rosnący w pobliżu innych warzyw, ponieważ osłabi on inną roślinę.
Należy pamiętać by ciepłolubne  rośliny  (ogórek, pomidor i papryka) osłonić od wiatrów, sadząc na obrzeżach grządki wysokie, korzystnie działające  warzywa.
W pomidorach i papryce systematycznie usuwamy boczne pędy, pozostawiając po jednym lub dwu pędach, dzięki temu owoce będą duże i wykształcone. Przy usuwaniu pędów należy zwracać uwagę, by nie zanieczyścić ran po usuniętych gałązkach, zapobiega to powstawaniu infekcji grzybiczych. Po takim zabiegu dobrze jest podlać rośliny roztworem z drożdży.
Warzywa o dużych wymaganiach pokarmowych (ogórek, pomidor, papryka, seler, kapusta, kalafior, dynia) nawozimy  wywarem z pokrzyw, rozmoczonym i rozcieńczonym kompostem lub namoczonym obornikiem, powinno także opylać mączką bazaltową czy dolomitową. . Uwaga  w sklepach ogrodniczych można kupić  nawóz kurzak lub obornik, pochodzący z ferm przemysłowych. Nawozy te zawierają wiele organizmów chorobotwórczych, w odchodach znajdują się substancje hormonalne, antybiotyki stosowane w paszach i metale ciężkie.Jedynym godnym zaufania są firmy polecone na stronie internetowej Instytutu Uprawy,  Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
W czerwcu siejemy dwuletnie rośliny rabatowe: bratki, goździki, stokrotki, malwy, naparstnicę i dzwonki.
 Pod koniec miesiąca wykopujemy dojrzałe cebule tulipanów i hiacyntów (cebule mają brązowy kolor, liście zżółknięte, podeschnięte ).
 Również w sadzie należy systematycznie przeglądać drzewa i krzewy owocowe i ozdobne.
Należy pamiętać, że ochrona przed szkodnikami opiera się przede wszystkim na obserwacji roślin. Chcąc szybko zareagować na zagrożenie należy przeciętnie raz w tygodniu robić dokładny przegląd wszystkich drzew,  krzewów i roślin uprawnych na działce i w razie potrzeby zastosować oprysk naturalny lub inny potrzebny zabieg .Pędy drzew i krzewów owocowych porażone mączniakiem należy wyciąć i zniszczyć.
Pod koniec miesiąca na dolną część pni jabłoni należy założyć 20 cm opaski z falistej tektury, w celu wyłapania gąsienic owocówki jabłkóweczki.
 W czerwcu pora pomyśleć o zapasach na zimę, które smakiem przypomną
nam letnie, słoneczne dni.
Zbędny na grządkach koper możemy wysuszyć lub zamrozić.
W tym okresie przypada zbiór truskawek i wczesnych czereśni, korzystajmy z ich obfitości i najadajmy się do woli, część owoców przeznaczmy na przetwory. Wkrótce pojawi się bób, zielony groszek, fasolka, marchewka, pamiętajmy , że to skarbnica witamin i minerałów. Chrupmy je ze smakiem  a nadwyżkę przetwórzmy na zimę .
Zioła należy zebrać i zasuszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Zioła najlepiej zbierać w słoneczny dzień, zioła aromatyczne zbieramy po południu, gdyż wtedy mają najwięcej olejków eterycznych.
Mimo że więcej czasu spędzamy  na działce nie możemy zapominać  o roślinach pokojowych i balkonowych. Należy je systematycznie podlewać, nawozić, by się rozrastały i intensywnie kwitły, należy usuwać zeschłe liście i przekwitające kwiatostany.




Brak komentarzy: