wtorek, 5 lipca 2011

Oznakowanie zdrowej żywności

Rosnąca świadomość społeczna konsumentów wymusiła na producentach
wyraźne oznakowanie produktów i ich składu .
Wzrasta zainteresowanie produktami nie testowanymi na zwierzętach,
Rośnie liczba konsumentów zainteresowanych produktami
o obniżonej zawartości tłuszczu, lub cukru,
o niskiej zawartości soli, środków konserwujących i barwiących, produktami wielozbożowymi  i pełnoziarnistymi, warzywami,  oraz owocami,
a także produktami bez dodatków  nabiału , jaj czy innych substancji pochodzenia zwierzęcego.
"Zdrowa żywność " to produkty dietetyczne spełniające ściśle określone warunki żywieniowe,
przeznaczone  dla pewnej grupy osób np. dla diabetyków, alergików lub wegetarian.
Zdrowa żywność ma swoje stałe grono sympatyków przez cały rok,
chociaż czasami podlega sezonowym fluktuacjom sprzedaży,
zwłaszcza w okresie kiedy najchętniej zrzucamy zbędne kilogramy.
 Rośnie również zainteresowanie produktami w dużych, ekonomicznych opakowaniach
np. środki czystości, niektóre artykuły spożywcze. Wybierając duże torby czy kartony konsumenci  chcą zaoszczędzić nie tylko pieniądze ale także zmniejszyć ilość pozostałych po zużyciu produktu odpadów, przeciwdziałając w ten sposób marnotrawstwu, które w skali  globalnej prowadzi do oszczędności surowców i energii.
Proekologicznym trendem jest również umiejętność wyboru produktów  biodegradowalnych, o dobrej jakości  ( np.koncentratów środków czystości , bez fosforanów) , nie zanieczyszczających środowiska. Produkty  stosowane są w mniejszych ilościach, dzięki czemu  zużywamy mniej  opakowań.
 By wyjść na przeciw zapotrzebowaniom  społeczeństwa, handlowcy  wprowadzili do swoich placówek tzw. "półki ze zdrową żywnością". Powstały również sklepy ze zdrową, ekologiczną żywnością.
 W sklepach ze zdrową żywnością większość produktów jest specjalnie oznakowana.
 Zachęcam do uważnego czytania etykiet.
Czy wiesz o czym informują nazwy?

 Bio  - tak skwalifikowano produkty mleczne , zawierające bakterie probiotyczne, pobudzające pracę jelit regulują ich florę bakteryjną,wzmacniają odporność.

Fit - żywność, która dodaje energii i reguluje masę ciała.Jest wolna od środków ochrony roślin (pestycydów), metali ciężkich i zanieczyszczeń mikro organicznych.

Light -  produkty mają obniżoną o 30 % wartość kaloryczną,
zawierają substraty nisko tłuszczowe- zamiast tłuszczu,
słodzik zamiast cukru.

Żywność ekologiczna - żywność pochodząca z czystych obszarów,
gdzie rośliny nie miały styczności ze środkami chemicznymi  i nie są modyfikowane genetycznie,
natomiast produkty zwierzęce i nabiał są wolne od antybiotyków i sterydów.

Organic - żywność ekologiczna przetwarzana i przechowywana
przy użyciu środków naturalnych, bez barwników i środków konserwujących.



 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dziekuje za wspanialy blog ,same super dobre rady z wielu dziedzin a moich zainteresowan wszystkim.O wielu nie mialam pojecia a u WAS wszystkiego mozna sie dowiedzieć .Pozdrawiam Barbara-Lucyna prosze o dalsze