wtorek, 30 sierpnia 2011

Melisa

Melisa to roślina o delikatnym, świeżym smaku,
posiada charakterystyczny cytrynowy aromat.
 Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, moczopędnie,
napotnie, nasennie i antywirusowo.
Jest doskonałym lekiem na skołatane nerwy,
-  wskazana przy nerwicy serca, migrenie i zawrotach głowy,
- wykazuje działanie lekko obniżające ciśnienie krwi
-   pomaga na bóle głowy i bóle menstruacyjne
-  przynosi ulgę przy zespole stałego zmęczenia
-  inhalacja pomaga przy atakach alergii i kaszlu..
-   pobudza trawienie i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt
-  zmniejsza napięcie jelita grubego, rozkurcza mięśnie gładkie jelit.
-   jest stosowana przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego,
-  zmniejsza wzdęcia i gazy.
-  stosowana podczas gorączki schładza organizm.
 -  sok świeżej melisy  należy przykładać na miejsca ukąszenia owadów

Zbioru melisy należy dokonywać przed kwitnieniem, w fazie tworzenia się pąków kwiatowych.,
ścinając ziele na wysokości ok.5 cm nad ziemią , by zachować jak największą ilość olejków eterycznych.
 Melisa odmładza  liście i dlatego można zbierać trzy razy w ciągu sezonu.

 Melisę najlepiej jest przesadzać a przy okazji  rozmnażać  pod koniec marca.

    Brak komentarzy: